EU-forbud mod brud på EØS-aftalen

”Vi har gjort det klart for EU i samarbejde med EFTA-landene, at dette ikke er i overensstemmelse med EØS-aftalen. Jeg tror fuldt og fast på, at der bliver taget fat på det,« siger udenrigsminister Guðlaugur Þór Þórðarson om EU's forbud mod salg af personlige værnemidler uden for unionen.

Ansigtsmasker, beskyttelsestøj, engangshandsker, beskyttelsesbriller og andet personligt beskyttelsesudstyr, som sundhedspersonale og andre i frontlinjen har brug for, sælges allerede af en leverandør her i landet.

Þorsteinn Austri, salgschef hos Dynjandi, sagde i en samtale med mbl.is her til morgen, at situationen var forfærdelig. Virksomheden modtog i går de svar fra sine leverandører i Tyskland, Italien og Norge, at disse produkter ikke kunne sælges til islændinge på grund af EU's forbud.

Guðlaugur Þór går ud fra, at sagen bliver løst inden dagens udgang, så det bliver muligt at få dette udstyr til landet.

"Vi har selvfølgelig også søgt andre måder at samarbejde med andre ministerier på, men det er ikke i overensstemmelse med EØS-aftalen, så vi forventer, at Kommissionen løser dette," understreger Guðlaugur Þór.